Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dětské umělecké léto

1691871121304.jpg

V neděli 6. 8. 2023 v 5 hodin ráno začalo naše šestidenní dobrodružství, jehož cílem bylo získání nových přátel, dovedností a hlavně zlepšení se v komunikaci jak v anglickém, tak německém jazyce v mládežnickém středisku ve Flecken Zechlinu. Naše patnáctičlenná skupina usedla v ranních hodinách do minibusu s dobrou náladou a s nadšením vyrazila vstříc novým výzvám v podobě různorodých uměleckých workshopů pořádaných v rámci akce pro děti s názvem Dětské umělecké léto.

Po příjezdu do DGB-Jugendbildungsstätte Flecken Zechlin jsme byli mile přivítáni vedoucí Dětského uměleckého léta paní Raphaelou Hartl, která nás provedla areálem. Ubytovali jsme se v příjemném ubytovacím zařízení a vyrazili na prohlídku workshopů, které v letošním roce zahrnovaly tanec, divadlo, hudbu, keramiku, práci se dřevem a fototisk. Podle svých preferencí si každý účastník vybral uměleckou dílnu, která mu tematicky byla blízká. V této skupině jsme pak následně pracovali celý týden pod vedením odborníků z jednotlivých oblastí až do páteční závěrečné prezentace všech skupin. V průběhu týdne jsme získávali nejen mnoho nových znalostí a zkušeností v rámci jednotlivých workshopů, ale poznávali i jinou kulturu a navazovali nová přátelství. Procvičili jsme si anglický jazyk a děti se naučily základní fráze v německém jazyce.

Součástí našeho pobytu byly nejen umělecké aktivity, ale i přes nepřízeň počasí jsme našli čas na sportovní vyžití. Zahráli jsme si fotbal, volejbal a také jsme šli na procházku do nedalekého supermarketu pro zmrzlinu a jiné dobrůtky. Během workshopů a volných aktivit jsme se družili s ostatními účastníky.

Vyvrcholením celého týdne byla společná závěrečná prezentace jednotlivých workshopů, na kterou jsme se všichni těšili. Žáci s radostí předvedli své výtvory a nově nabyté dovednosti v daných uměleckých oblastech. Po úspěšně zvládnuté závěrečné prezentaci, která měla velký úspěch u rodičů německých účastníků i u všech zúčastněných, následovalo společné grilování, na kterém nechybělo dobré jídlo ani dobrá nálada. Pak nadešel smutný okamžik našeho výletu, a to rozloučení. Přestože jsme se těšili domů na naše nejbližší, byli jsme i smutní, že opouštíme místo, kde nám bylo tak dobře a kde jsme našli nové kamarády.

Abychom si zpáteční cestu zpříjemnili, navštívili jsme město Drážďany a jeho nejvýznamnější památky. Zbyla nám i chvíle k nákupu pozorností pro naše nejbližší.

Za celou naši skupinu žáků ZŠ Březnice a doprovázejících osob můžeme směle říct, že jsme si tento týden plný nových zkušeností a zážitků naplno a s radostí užili. Byly to krásné dny, na které budeme všichni rádi vzpomínat. Proto bychom chtěli poděkovat za podporu ze strany ZŠ Březnice, SRPŠ při ZŠ Březnice ve spolupráci s DGB-Jugendbildungsstätte Flecken Zechlin a za finanční přispění Česko-německého fondu budoucnosti a města Březnice.

Zuzana Kadlecová